dimecres, 23 d’abril del 2008

Ulisses desu ka, Tannhauser desu ka

És en el primer acte, enmig del duet entre Venus i Tannhauser, que em retorna la imatge d’Ulisses pres a l’illa de Calipso. A l’òpera de Wagner, Tannhauser és al Venusberg, on Venus li ha ofert la immortalitat a canvi que aquest satisfaci la seva luxúria; i al poema homèric és Calipso qui ofereix la immortalitat a Ulisses a canvi del mateix. I tant Tannhauser com Ulisses, per molt que les cadenes que els lliguen siguin d’or, frisen per fugir del captiveri, doncs enyoren la terra paterna i la companyonia dels seus semblants.

Un cop lliures, però, les seves històries divergeixen, doncs si bé ningú retreu a Ulisses els deu anys passats al llit de Calipso, Tannhauser és veu rebutjat per tothom. I no pas per una qüestió de moral, sinó per un conflicte d’autoritat, doncs si el Venusberg on sojorna Tannhauser és un reducte pagà enmig de la cristiandat, l'illa de Calipso està regida per la mateixa cosmogonia olímpica que el món a on retorna Ulisses. El que no se li perdona a Tannhauser no és pas la còpula fora del sagrat vincle matrimonial, sinó haver gosat viure sota unes altres lleis, una altra autoritat, doncs ja ho deia Joan Fuster, que dels pecats del piu, nostre senyor se'n riu, però de l'autoritat, afegeixo jo, no se’n riu ni déu.

3 comentaris:

quim ha dit...

No sé si vas veure la representació del Tannhauser al Liceu. Si l'has vist segur que recordes com troba a faltar (o espera) l'Elisabeth el seu Ulisses, amb masturbació inclosa. Una interessant manera de fer mitja d'aquesta Penèlope germànica :)

quim ha dit...

Ah, i el Wolfram mirant. Sublim quan, després del clímax de l'Elisabeth al matalàs, diu allò de: 'Estava segur que la trobaria resant...' :D

Antígona ha dit...

Es que, de lo contrario, Dersu, la autoridad no podría ser la autoridad. Quien la transgrede debe enfrentarse a su castigo, en el que la autoridad, para pervivir si se siente amenazada, debe ser inclemente y no atender a razones particulares.

Determinados límites no pueden sobrepasarse porque de lo contrario se impondrá el caos, piensa la autoridad. El problema es que todos nos lo hayamos creído.

¡Un beso!