dimecres, 22 de febrer del 2012

Kochira wa Zimnik-san desu

¡Empezamos una nueva vida! ¡Nos vamos a otro país! és una cantarella que es repeteix al llarg de les pàgines d'un llibre il·lustrat que respon al nom de los tambores. Llibre que formava part de la biblioteca de l'agrupament escolta on jo passava les tardes dels dissabtes de fa no pas pocs anys, i que des d'aleshores ha romàs a la meva memòria. Encara recordo la coberta taronja, el dibuix de traç senzill, les fustes que traginaven els timbalers i la manca de sentit de llurs circulars esforços. El que no recordo, recordava, més ben dit, era el nom del seu autor, Reiner Zimnik.

Fins que fa una estona, al canal 33, la llibretera de Casa Anita, del carrer Vic, s'ha referit a uns timbalers per ubicar a un tal Reiner Zimnik, autor de Jonas, el pescador, llibre que recomanava. I ha estat cercar a google i reconèixer en el senyor Zimnik a l'autor del llibre recordat. Immediatament cerco a Iberlibro i trobo disponible un exemplar en una llibreria de vell d'un petit municipi de la província de Toledo, Alcaudete de la Jara, i procedeixo a fer-ne la compra.

Passada l'eufòria del moment, crec recordar que molts dels meus actuals prejudicis potser provenen dels dibuixos del senyor Zimnik (o potser recordo els seus dibuixos perquè coincideixen amb els meus actuals prejudicis), això és: el desinterès per tota tasca col·lectiva, la inutilitat de qualsevol esforç i, per sobre de tot, la inevitable (i no exempta de joia) insatisfacció de viure.