dissabte, 12 d’abril del 2008

Tsukue no ue

Imaginin un disc de sis centímetres de diàmetre i una circumferència de vuit. Imaginin que ambdues figures es troben situades en dos plans paral·lels, de manera que si projectéssim ortogonalment un pla sobre l’altre, els centres de totes dues figures serien coincidents. Imaginin que la distància entre els dos plans és de dotze centímetres. Imaginin que unim amb un segment recte un punt qualsevol de la circumferència amb el punt del perímetre del disc que li és més proper. Imaginin que desplacem aquest segment al llarg de tota la circumferència o, el que és el mateix, al llarg de tot el perímetre del disc, definint un cos assimilable a la figura d'un con recte de base circular truncat, és a dir, sense punxa. I ja per acabar, imaginin que sota el disc hi ha enganxat un altre disc, de goma i diàmetre sensiblement inferior al primer, per tal que l'objecte en qüestió, fet de llauna, no malmeti les superfícies horitzontals on es recolza.

L’objecte en qüestió no és més que un d’aquells pots que es fan servir per posar bolígrafs, un gobelet, vas més ample de la boca que del fons, sense peu, de llauna, coure o altre material no transparent, a l’interior del qual hi ha tres llapis, quatre portamines, tres bolígrafs, dos retoladors i un cúter.

3 comentaris:

dErsu_ ha dit...

Aplicant el Teorema de Pitàgores podem calcula fàcilment la magnitud del segment recte que uneix qualsevol punt de la circumferència amb el punt del perímetre del disc que li és més proper, doncs el segment no és més que la hipotenusa d’un triangle rectangle de catet major l’alçada del con, dotze centímetres, i de catet menor la diferència entre els radis de la circumferència i el disc, un centímetre. El resultat és 12,041594578792295480128241030379... centímetres.

nur ha dit...

Magnífica descripció, senyor dersu_. He d'aprendre moltes coses de vós!

I magnífic comentari a vós mateix :)

Hanna B ha dit...

gràcies per la darrera explicació!
en sóc molt fan dels pots que es fan servir per posar bolígrafs.