dijous, 7 de setembre del 2006

Go desu

Diu el diccionari de l’Institut d’Estudis Catalans, en una definició força asèptica, que l’amor és una inclinació o afecció viva envers una persona o una cosa. La Real Academia Española, en canvi, opta per una definició molt més agosarada, doncs per ells l’amor és un sentimiento intenso del ser humano que, partiendo de su propia insuficiencia, necesita y busca el encuentro y unión con otro ser. L’Enciclopèdia Britànica, més prudent, defineix l’amor com una strong affection for another arising out of kinship or personal ties. I per tancar el cercle, la Thesaurus ens torna a l’asèpsia del nostre Institut: the feeling which animates a person who is genuinely fond of someone or something.

Per mi, però, l’amor només és una paraula de quatre lletres que serveix per a referir-se, en un registre col·loquial, als efectes de les variacions dels nivells de serotonina, dopamina i oxitocina en l’estat d’ànim dels éssers vius. Sempre i quan, és clar, considerem que la serotonina, la dopamina i l’oxitocina són el que són: paraules, com l’amor, com tot.

7 comentaris:

Anònim ha dit...

I que llegida "a la contra" esdevé Roma. O roma.

neus ha dit...

Tan senzill que és i tan complicat que en ho expliquen...

Hanna B ha dit...

ummmm... paraules i hormones i el que vulguis, però no s'encenen així com així, el sentiment es pot definir però no es pot provocar, ni buscar, ni depèn de la nostra voluntat... i això com és que no ho diuen aquests que en saben tant de definir??

Anònim ha dit...

"...paraules d'amor senzilles i tendres... en teníem prou amb tres frases fetes..."
(de la lletra de la cançó de Serrat)

Diuen que el llenguatge és el que ens distingeix dels animals, com també els sentiments.

Mira que som complicats!

ecasual ha dit...

Millor no definir-ho.

Anònim ha dit...

L'amor és...
Atrapar un somni
Mentre la vida passa
O ser capaç de crear-ne un
Restant al costat d'algú.
...per exemple

Cerillo ha dit...

Això de que tot el que podem expresar queda reduit a la elasticitat de les paraules ja ho deia el senyor Witgenstein.... i és cert. Peró queda l'instint, lo intuitiu, el inexplicable que ens mareja, el insondable que ens atordeix. Hi a dos mons, el exterior, tot l'univers, fins on arriba tota imaginació possible i el mon interior, un abisme inexcrutable que quasibé ningú gosa aprofondir-hi